Проростки льону – ваш особистий гастроентеролог
Насіння льону – джерело масла, по своїм цілющим властивостям, що не має аналогів в своєму роді. Крім того, вони містять слизові речовини. Ці фактори і визначають основну властивість проростків льону, як природний профілактичний і лікувальний засіб при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Ефективні проростки льону при дисбактеріозі, алергії, артритах і артрозах, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця. Це прекрасний засіб для профілактики інших серцево-судинних захворювань, в тому числі судин головного мозку.
Крім того, вони володіють загальнооздоровчою дією і іншими, властивими всім проросткам лікарськими властивостями. Особливо рекомендуються вагітним жінкам.
Спосіб пророщування льону – відкритий, між шарами марлі або бавовняної тканини. Марля повинна постійно підтримуватися у вологому стані.
Насіння льону проростає нерівномірно, тому, як тільки перші з них проклюнутся (приблизно на другу добу після попереднього замочування), всю порцію перекладають в банку і прибирають в холодильник, де проростання насіння триває.
В іншому випадку насіння "заплутаються" в марлі і зібрати їх з її поверхні буде вельми проблематично.
Тут кращим способом буде просто зішкребти насіння ложкою. Частина з них буде пошкоджена і подальше проростання зупинитися.
Рекомендація – за один раз пророщувати не більше 2-х столових ложок сухого насіння. Норма прийому – 10-15г (1 ч.л.) вранці перед їжею.
Зберігання до 5 діб – в холодильнику. Для тривалого зберігання їх можна законсервувати з медом. Проростки змішують з медом у співвідношенні 1:4 і ховають в холодильник. Термін зберігання збільшується до місяця.
При зберіганні слід підтримувати проростки у вологому стані. Для цього їх щодня промивають проточною водою, а при необхідності і дезінфікують слабким розчином марганцівки.
Людям, які мають проблеми з зубами, проростки рекомендується подрібнювати з додаванням м'якоті яблука чи інших фруктів і овочів.
Придбати насіння можна в аптеці в 100 грамовій розфасовці. При регулярному вживанні проростків льону 5 разів на тиждень, цієї кількості вистачить, як мінімум, на 3 тижні.