MENU

 
 

Сік з кропиви: дивовижні та цілющі властивості.

 

Могутня оздоровча сила закладена в пекучій кропиві дводомній. Кропиву можна вживати в їжу, а ще більшу користь принесе сік кропиви, приготований з молодих стебел і листя. Адже він концентрує в собі цілющі складові і швидко засвоюється. Кропив'яний сік добре впливає на очищення організму від токсинів і підвищення гемоглобіну в крові. Сік має здатність активізувати обмінні процеси в організмі, в результаті чого очищається і збагачується кров, виводяться шлаки, краще починають працювати всі органи і системи.

 

Відомий швейцарський натуропат В.Шененбергер, який розробив теорію лікування різних захворювань свіжими травами (соками), приділяв величезне значення весняному оздоровленню рослинами, серед яких, в першу чергу, цінував кропиву, кульбабу, селеру. Він розповідав історію про одного баварського короля, який встановив такий порядок: після сніданку всі члени його сім'ї з рук аптекаря отримували два невеликі стакани: один з соком кропиви, другий з соком кульбаби, і випивали їх. Король усвідомлював, звідки брати здоров'я, а ми?

 

Дослідники нам підказують, що сік кропиви допоможе позбутися від зимового виснаження, авітамінозу, анемії, висипів на шкірі неінфекційного походження, навіть надокучливої ​​мігрені. Давні красуні підтримували здоров'я і красу, щодня випиваючи протягом місяця по 3-4 ложки соку молодої кропиви, розведеного водою у співвідношенні 1: 3.

 

Щоденне лікування соком кропиви дуже корисне для зміцнення кісток (ось і профілактика остеопорозу), очищення печінки, сечового міхура, дихальних шляхів, нормалізації діяльності шлункового тракту, заспокоєння нервової системи.

 

Посилюючи обмінні процеси, сік кропиви покращує стан при геморої, атеросклерозі, ревматизмі, подагрі, цукровому діабеті. За свідченнями польських вчених, свіжий сік кропиви проявляє лікувальну дію на всіх стадіях аденоми простати, тому що затримує розвиток гіпертрофії.

Кропив'яний сік - "швидка допомога" при пораненнях: слід розім'яти листя кропиви до появи соку і накласти на рану. Відтисненим соком промивають рани, змочують пов'язки, які накладають на рани.

 

У народній медицині вважається, що кропива володіє антиканцерогенними властивостями, тому рекомендується вживати кропив'яний мед (бджолиний мед, змішаний з соком кропиви і додаванням подрібненого свіжого листя кропиви, а також горіхів) хворим з новоутвореннями в шлунковому тракті, з гіперплазію передміхурової залози. Така суміш нормалізує також артеріальний тиск.

 

Якщо немає можливості щодня готувати свіжий сік кропиви (а пити його слід не пізніше, як за 15 хвилин після приготування, інакше він втрачає свої властивості), можна приготувати витяжку соку, яка також справляє позитивну, хоча і більш слабку, дію на організм. Для цього потрібно зрізати молоді стебла з листям довжиною 20 см (найкорисніші в квітні-травні), потім ретельно промити, подрібнити, скласти, не ущільнюючи, в трилітрову банку і залити кип'яченою холодною водою. Після десятигодинного настоювання пити якомога більше.

 

 

ЯКІ ХВОРОБИ ЛІКУЄ КРОПИВА

 

Весна це ідеальний час, щоб провести курс лікування кропивою. Володіючи багатьма терапевтичними властивостями, кропива в той же час є джерелом вітамінів і мінералів, які допомагають нам відновитися після холодного сезону і запобігти анемії.

 

Кропива багата біологічно активними речовинами, такими, як залізо, магній, кальцій, калій і кремній, вітаміни А, К, РР, В. Крапива містить в 200 разів більше вітаміну С, ніж яблука.

 

Терапевтичний ефект:

 

антианемічний, енергетичний, вітамінний, мінеральний; гепатопротекторний, протимікробний, гастросекреторний, антидіарейний, антигемороїдальний; відхаркувальний, пом'якшувальний, протикашльовий, протиастматичний, протизапальний; диуретивий; активізує циркуляцію крові; антидіабетичний, антицелюлітний, антиревматичний, імуностимулюючий.

 

При зовнішніх аплікаціях проявляє терпку, антисептичну, загоюючу дію.

 

Впливаючи на травну систему, кропива бореться з:

 

- Гіперацидним гастритом, виразками і панкреатитом;

- Гепатитом, камінням в жовчному міхурі і цирозом;

- Нетравленням шлунку, запорами, ентеритом;

- Невеликими крововиливами травної системи (4 ложки порошку сухого листя в день);

- Допоможе позбутися від кишкових паразитів.

 

Проблеми з нирками:

 

- Калькулез нирок і ниркова інфекція;

- Затримка сечі, уремія;

- Цистит, нетримання сечі;

- Простатит;

- Подагра.

 

Кропива творить чудеса при ураженні легенів:

 

- Бронхіт, астма;

- Кашель, вірусна інфекція;

- Пневмонія, туберкульоз.

 

Регулює обмін речовин

 

Настоянка кропиви має здатність лікувати серцево-судинні захворювання, лейкемію і такі метаболічні захворювання, як діабет і ожиріння. Лікування повинно тривати 21 день і його слід повторити після перерви в 21 день.

 

«Натсойка з кропиви допомагає заспокоїти ревматизм, якщо приймати по 20 крапель тричі на день протягом тривалого періоду часу», - пояснює Адріан Флоря, фахівець в області традиційної китайської медицини.

 

Підтримує здорову ротову порожнину

 

Допомагає при лікуванні стоматиту, гінгівіту, тонзиліту, амигдалиту, орально-глоткової інфекції шляхом полоскань  порожнини відваром з листя кропиви, який має антимікробну, дезодоруючою і цілющою властивістю.

 

Відновлює волосяний покрив

 

«Готують настоянку з 100 г рослини на літр спирту. Суміш слід настояти протягом тижня, після чого раз на два дні масажувати нею коріння волосся. Таким чином, ми активізує ріст волосся. Для посилення ефекту настойки, волосся слід часто розчісувати», - рекомендує фахівець.

 

Для лікування туберкульозу, готують відвар з кореня і листя кропиви в суміші зі стільниковим медом. «Протягом 60 днів я випивав по три чашки цього відвару кожні 24 години» - говорить Адріан Флоря.

 

Протягом 4 тижнів пити щодня по три чашки відвару кропиви для подолання анемії і рахіту.